Baking Soda van Arm & Hammer is een puur en multifunctioneel product en is een natuurlijk mineraal, zonder aluminium en een ecologisch verantwoord alternatief voor veel duurdere producten. In het gebruik ervan zal Baking Soda het milieu niet schaden, aangezien het biologisch afbreekbaar is en kan daarom ook worden gebruikt door mens en dier.
ToepassingenBaking soda wordt o.a. gebruikt als rijsmiddel (als onderdeel van bakpoeder, maar ook los van bakpoeder te gebruiken in allerlei bakproducten), zuurteregelaar, stabilisator en binnen de medische wereld als middel tegen overtollig maagzuur.
Baking soda is zowel een schoonmaakmiddel als een onderdeel van bakpoeder. Voeg baking soda samen met iets zuurs toe aan een beslag. Bijvoorbeeld karnemelk, yoghurt of citroensap. Dit is een voorwaarde voor een goede rijzing. Gebruik één theelepel citroensap per twee gram baking soda. Bij de meeste recepten wordt één theelepel baking soda gebruikt, wat overeenkomt met een gewicht van twee gram. Om bakpoeder zelf te maken gebruik je deze verhouding (bij 120 gram bloem):
Dit bakpoeder kun je niet lang bewaren en is dus voor direct gebruik. Het begint namelijk direct te werken als het in aanraking komt met een zuur. Het wordt daarom zo laat mogelijk aan het beslag toegevoegd. Voor een gelijkmatige verdeling in het beslag dient het goed gemengd te worden. Wil je bakpoeder wat langer kunnen bewaren, kies dan voor onderstaand recept:
Een ander eenvoudiger recept is de volgende:
Zorg ervoor de poeder in een luchtdichte verpakking te bewaren. Wanneer je twijfelt of de zelfgemaakte bakpoeder nog werkzaam is, dan kun je 1 theelepel mengen met 5 theelepels heet water. Als het nog goed reageert en flink bubbels maakt, dan is de bakpoeder nog goed voor gebruik.